Geönczeöl Pince

geonczeol_portre_kA Geönczeöl Pince székhelye a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik, a középső valószínűleg a présháznál is jóval idősebb. Szőlőink Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen, a Zsoldos dűlőben és Ipolyszalkán helyezkednek el. Kézműves eszközökkel készítjük borainkat, spontán erjesztéssel, a lehető legtermészetesebb módon. A pincében több évjárat termése található meg, mivel alapelvünk, hogy a pohárba csak akkor kerüljön a bor, ha megérett rá. Egyes tételeknek ehhez elég pár hónap, mások akár 3-4 évet is várakoznak a pincében. Borkóstolóra jelenleg 10-15 főt tudunk fogadni, de a közeljövőben bővíteni tervezzük a borturisztikai lehetőségeinket. Hangulatos gyertyafényes pincei kóstolónk során néhány különleges, pár palackkal megőrzött tételt is megbontunk. A pince tulajdonosa, Geönczeöl Attila, nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, rendszeres borbírája Európa legnagyobb borversenyeinek, borszakíróként résztvevője számos európai és tengerentúli szakmai eseménynek (Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Grand Concours Strasbourg, Finger Lakes USA, Vinagora stb.), tanulmányútnak, tagja a nemzetközi borszakírók szövetségének (FIJEV). Meggyőződése, hogy a világ borászatának fejlődését figyelembe véve, de a helyi hagyományokat megőrizve lehet igazán szép borokat készíteni, sikeres borászatot működtetni.

Jelenlegi borválaszték:
– Riesling 2016 (Rajnai rizling)
– Karcsa 2015 (fehér fahordós házasítás: Leányka, Zöld veltelini, héjon erjesztett Olasz rizling)
– Frank rosé 2016 (Kékfrankos)
– Pinot noir 2016 szűretlen (Kékburgundi)
– Ősz húrja 2015 (Olasz rizling édes főbor)
– Pinot noir pezsgő 2010, brut nature zero dosage
Hamarosan:
– Pinot noir rosé 2017
– Nagyhegy 2017 (több szőlőfajta összeszüretelt fehér bora a muzslai Nagyhegyről: Peszeki leányka, Olasz rizling, Zöld veltelini, Tramini)
– Chardonnay battonage 2016
– Veltelini 2017 (Zöld veltelini)
– Tramini 2017

geonczeol_gyertyafeny_2

A Geönczeöl Pince a Bethlen Gábor Alap támogatásával jelentős fejlesztéseket hajthatott végre 2017 elején. Palackozás-technikai eszközeivel és szaktanácsadással segíti a garammenti gazdákat.